Przygotowanie ryżu

Ryż porządnie opłukać, zagotować i odstawić do wystygnięcia. Zaprawę podgrzać (nie gotować), cały czas mieszać przestawić do wystygnięcia.

Przygotowanie farszu

Ryż zalać zaprawą, wymieszać. Warzywa, rybę i awokado pokroić w paski.

Formowanie sushi

1. Uszykować zimną wodę w misce, zmoczyć ręce (żeby ryż się nie przyklejał) uformować kulę 'do dłoni’ (porcja na jeden glon). Rozprowadzić po glonie, zostawiając ok palec przerwy od krawędzi glona z jego przodu(jeden dłuższy bok), posmarować kawałek serkiem, położyć warzywa, rybę, awokado (również zostawiając kawałek przerwy od przeciwległej krawędzi, zwołać glona bez ryżu wodą, zawinąć matą.

2. Ugnieść żeby się wszystko trzymało. Przed krojeniem zwilżyć nóż zimną wodą. Kroić w krążki o szerokości około 2 cm.

Domowe sushi gotowe!

Podać z Wasabi, sosem sojowym i imbirem.

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *