Przygotowanie
1. Rozpocznij od pieczenia batatów. Rozgrzej piekarnik do ok. 200°C. Wyłóż blachę pergaminem do pieczenia. Posmaruj połówki batatów olejem. Ułóż na blachę. Piecz przez ok. 30 minut. Odrzuć skórki. Przełóż do miski i dokładnie rozgnieć.
2. Podczas pieczenia batatów podgrzej duży rondel na średnim ogniu. Dodaj masło i pozwól się roztopić. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i seler. Gotuj, od czasu do czasu mieszając przez 5 minut.
3. Zetrzyj ząbki czosnku bezpośrednio na patelnię. Dodaj suszone oregano, mielony imbir, zmielony kminek, sól i pieprz. Gotuj, ciągle mieszając przez 1 minutę.
4. Dodaj bulion i mleko kokosowe. Doprowadź do niskiego gotowania na wolnym ogniu; dalej gotować na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą gotowe.
5. Ubij puree ze słodkich ziemniaków do połączenia. Dodaj sól i pieprz do smaku. Aby uzyskać gładszą konsystencję, ostrożnie przenieś zupę do robota kuchennego lub blendera i miksuj do uzyskania gładkości.
Gotowe!
Podawaj na ciepło. Jeśli chcesz, udekoruj posiekanym szczypiorkiem lub zieloną cebulą, greckim jogurtem lub kwaśną śmietaną lub orzechami włoskimi.
Smacznego! 🙂