Przygotowanie

1. Wlej mleko kokosowe i 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego do średniego rondla i wymieszaj.
Podgrzej mleko kokosowe na średnim ogniu, często ubijając. Uważaj, aby mleko się nie zagotowało.

2. Podczas gdy mleko kokosowe się podgrzewa, obierz i pokrój 3 banany w krążki o grubości ok. 1 – 1,5 cm. Odłóż na bok.
Gdy mleko kokosowe zacznie parować, zdejmij rondel z ognia, dodaj pokrojone banany i wymieszaj szpatułką, aby pokryć je mlekiem kokosowym.

3. Przykryj rondelek i pozostaw na 4 godziny w temperaturze pokojowej.
(dla bardziej intensywnego smaku można przelać mieszankę banana i mleka do szklanej miski lub naczynia, przykryć i wstawić do lodówki na maksymalnie 24 godziny).

4. Usuń kawałki banana z mleka za pomocą łyżki cedzakowej. Odcedzone kawałki banana nie będą potrzebne do końca tego przepisu, ale można je zachować na koktajle lub inne przepisy na pieczenie.
Wlej 1/2 szklanki zaparzonego mleka bananowego do miski, a następnie dodaj miód, żółtka, sól i proszek z maranty. Wymieszaj razem.

5. W średnim rondlu podgrzej pozostałe mleko na średnim ogniu, delikatnie mieszając, aż się zagotuje.
Bardzo powoli (tylko kilka łyżek na raz) wlej około połowy gorącego mleka do mieszanki jajecznej, jednocześnie szybko ubijając, aby mleko nie zsiadło jaj.
Postaw rondelek na płycie kuchennej, wlej do rondla temperowaną mieszaninę jajek i podgrzej na małym ogniu, ciągle mieszając, aż budyń zacznie się gotować i lekko zgęstnieje, około 3-4 minuty. Uważnie obserwuj, aby upewnić się, że mieszanka budyniowa nie zagotuje się ani nie zgęstnieje.

6. Zdejmij gorący budyń z ognia i dodaj pozostałą łyżeczkę wanilii.
Wlej budyń przez sito o drobnych oczkach do miski, aby usunąć wszelkie grudki z budyniu.

7. Lekko ostudź, a następnie przykryj, dociskając arkusz folii bezpośrednio do powierzchni budyniu. Jest to opcjonalne, ale pomaga zapobiegać tworzeniu się skórki na budyniu.

Gotowe!

Wstaw budyń do lodówki na co najmniej 3-4 godziny lub do lekkiego stwardnienia.

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *