Przyrządzenie dyni
Na początku pieczemy pokrojoną na paski dynię, aż do uzyskania miękkiej konsystencji. Później ją miksujemy do konsystencji puree.
Przygotowanie ciasta
Wyciągamy stolnicę i dodajemy do dyni po trochu mąki. Należy pamiętać, że każda dynia jest inna i ilość mąki trzeba do niej dostosować – ciasto nie powinno być zbyt kleiste ani zbyt gęste.
Formowanie gnocchi
1. Później dzielimy ciasto na mniejsze porcję i wałkujemy na ciasto o grubości ok.0,5 cm. Pamiętaj o podsypaniu mąki, aby nie kleiły się kluseczki!
2. Teraz wykrawamy kluseczki za pomocą szklanki. Na sam koniec robimy im wgłębienie palcem.
Gotowe!
Gotujemy we wrzącej wodzie. Można podawać z fetą lub masłem szałwiowym. Każdy kto zrobi te gnocchi zakocha się w ich smaku! ❤️
Smacznego! 🙂