Przygotowanie formy
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Tak aby piekł z obu stron, ale bez termoobiegu. Posmaruj wcześniej przygotowaną tortownicę oliwą, a następnie posyp mąką.
Przygotowanie ciasta
Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę, a także sól i cynamon. Następnie odłóż na bok.
W dużej misce wymieszaj cukier i olej. Dodaj ekstrakt waniliowy i dynię, a potem jajka. Stopniowo ubijaj, dodając posiekane orzechy. Rozłóż ciasto na wcześniej przygotowanej formie, a następnie włóż je do piekarnika i piecz przez około 30 minut. Na koniec pozostaw do ostygnięcia.
Jak udekorować ciasto dyniowe?
Mój ulubiony sposób podania tego ciasta jest banalnie prosty, a mianowicie: bita śmietana z odrobiną cynamonu lub cukrem pudrem. Oczywiście każdy z was może zrobić to wedle własnego uznania.
Jeśli jesteś miłośnikiem ciast z kremem, przygotuj krem z podanych powyżej składników.
Przygotowanie kremu
Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem, zmniejsz obroty miksera na najniższe, a następnie dodaj kremowy serek. Całość mieszaj do uzyskania jednolitej masy, a później wyłóż na upieczone ciasto. Całość wstaw do lodówki.
Gotowe!
Ciasto dyniowe, nie tylko pomoże w odreagowanie jesiennej pogody, ale także korzystnie wpłynie na spadek cholesterolu i glukozy we krwi.
Smacznego 🙂