Przygotowanie formy

Rozgrzej piekarnik do 175°C (góra-dół), następnie formę lub tortownicę dokładnie wysmaruj masłem lub margaryną i posyp mąką.

Wyrabianie ciasta

Na delikatnym ogniu rozpuść w garnku czekoladę razem z masłem. Do drugiej miski wbij 2 jajka, dodaj cukier oraz 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Całość ubijaj mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania jasnej i puszystej masy.
Stopniowo dodawaj ciepłą masę czekoladową i dokładnie wymieszaj, aby uzyskać jednolitą konsystencję.

Pieczenie

Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 40 minut. Ciasto należy sprawdzić patyczkiem (do szaszłyków), aby upewnić się, czy nie jest surowe w środku. Po prostu wbij go w ciasto i wyciągnij. Jeśli patyczek jest suchy (nie oblepiony ciastem), ciasto jest gotowe!

Gotowe!

Aby ciasto wyglądało jeszcze bardziej kusząco, możemy udekorować je smakowitymi malinami i posypać cukrem pudrem.
Jako dodatek do naszego Brownie świetnie sprawdzi się również gałka lodów (w moim przypadku waniliowych), i/lub malinowym likierem.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *