Przygotowanie formy
Rozgrzej piekarnik do 175°C (góra-dół), następnie formę lub tortownicę dokładnie wysmaruj masłem lub margaryną i posyp mąką.
Wyrabianie ciasta
Na delikatnym ogniu rozpuść w garnku czekoladę razem z masłem. Do drugiej miski wbij 2 jajka, dodaj cukier oraz 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Całość ubijaj mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania jasnej i puszystej masy.
Stopniowo dodawaj ciepłą masę czekoladową i dokładnie wymieszaj, aby uzyskać jednolitą konsystencję.
Pieczenie
Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 40 minut. Ciasto należy sprawdzić patyczkiem (do szaszłyków), aby upewnić się, czy nie jest surowe w środku. Po prostu wbij go w ciasto i wyciągnij. Jeśli patyczek jest suchy (nie oblepiony ciastem), ciasto jest gotowe!
Gotowe!
Aby ciasto wyglądało jeszcze bardziej kusząco, możemy udekorować je smakowitymi malinami i posypać cukrem pudrem.
Jako dodatek do naszego Brownie świetnie sprawdzi się również gałka lodów (w moim przypadku waniliowych), i/lub malinowym likierem.
Smacznego 🙂