Przygotowanie rozczynu
Na początku przygotuj rozczyn: w tym celu rozpuść drożdże w ciepłej wodzie, później dodaj cukier i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj, następnie odstaw na 10 minut do wyrośnięcia.
Mieszanie składników
Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, potem zrób wgłębienie w środku i wlej w nie rozczyn. Wymieszaj wszystkie składniki, na koniec dodaj jeszcze oliwę.
Wyrabianie ciasta
1. Połączone składniki wyłóż na stół, następnie wyrabiaj przez około 15 minut, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie.
2. Wyrobione ciasto włóż do dużej miski, potem przykryj ściereczką i odstaw najlepiej w ciepłe miejsce. Po upływie około 1 godziny ciasto bez wątpienia będzie wystarczająco wyrośnięte, aby można było przejść do kolejnego kroku.
Przygotowanie do pieczenia
Wyrośnięte ciasto wyjmij i podziel na 2 równe części.
Wcześniej przygotowaną blachę nasmaruj oliwą, następnie wyłóż połowę ciasta i delikatnie wyrabiaj.
Pieczenie
Nałóż sos pomidorowy, ser a potem pozwól, aby każdy z gości mógł zadecydować, jakie składniki znajdą się na jego cieście. Pizzę należy piec w maksymalnie nagrzanym piekarniku minimum 250°C przez ok 10 minut, dzięki czemu ciasto będzie puszyste i chrupiące.
Gotowe!
Na koniec nie pozostaje mi nic innego, jak życzyć wspaniałych wrażeń przy tworzeniu własnych kompozycji.
Smacznego! 🙂