Przygotowanie rozczynu

Na początku przygotuj rozczyn: w tym celu rozpuść drożdże w ciepłej wodzie, później dodaj cukier i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj, następnie odstaw na 10 minut do wyrośnięcia.

Mieszanie składników

Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, potem zrób wgłębienie w środku i wlej w nie rozczyn. Wymieszaj wszystkie składniki, na koniec dodaj jeszcze oliwę.

Wyrabianie ciasta

1. Połączone składniki wyłóż na stół, następnie wyrabiaj przez około 15 minut, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie.

2. Wyrobione ciasto włóż do dużej miski, potem przykryj ściereczką i odstaw najlepiej w ciepłe miejsce. Po upływie około 1 godziny ciasto bez wątpienia będzie wystarczająco wyrośnięte, aby można było przejść do kolejnego kroku.

Przygotowanie do pieczenia

Wyrośnięte ciasto wyjmij i podziel na 2 równe części.

Wcześniej przygotowaną blachę nasmaruj oliwą, następnie wyłóż połowę ciasta i delikatnie wyrabiaj.

Pieczenie

Nałóż sos pomidorowy, ser a potem pozwól, aby każdy z gości mógł zadecydować, jakie składniki znajdą się na jego cieście. Pizzę należy piec w maksymalnie nagrzanym piekarniku minimum 250°C przez ok 10 minut, dzięki czemu ciasto będzie puszyste i chrupiące.

Gotowe!

Na koniec nie pozostaje mi nic innego, jak życzyć wspaniałych wrażeń przy tworzeniu własnych kompozycji.

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *