Przygotowanie orzechów
1. Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 180°C. Następnie umieszczamy orzechy laskowe na blasze i rozkładamy je w lekkich odstępach od siebie. Pieczemy przez około 10-12 minut lub do momentu, gdy skórki staną się ciemne i popękane.
2. Orzechy na chwilę odstawiamy, żeby ostygły. Następnie za pomocą ręcznika kuchennego pocieramy je, aby pozbyć się skórki.
3. Orzechy bez skórki umieszczamy w blenderze i miksujemy, aż do momentu uzyskania jednolitej masy orzechowej. Następnie dodaj odrobinę oleju i miksuj jeszcze przez chwilę.
Przygotowanie kremu
Następnie dodajemy cukier, kakao oraz ekstrakt waniliowy. Całość miksujemy do momentu, aż wszystkie składniki się połączą.
Gotowe!
Uzyskaną nutellę przelej do pojemnika lub do słoiczka. Najlepiej jest odczekać jakiś czas, aż wszystko trochę odpocznie, ale można posmakować od razu.
Smacznego! 🙂