Przygotowanie warzyw
1. Na średnim ogniu wstaw garnek średniej wielkości. Wlej do niego oliwę i rozgrzej przez chwilę. Następnie dodaj cebulę i gotuj przez 3-4 minuty, aż zmięknie.
2. Teraz dodaj czosnek, imbir, sól oraz pieprz. Wszystko gotuj przez dodatkowe 1-2 minuty.
3. Dodaj pokrojone w kostkę obrane buraki, pokrojony w kostkę obrany pasternak oraz bulion warzywny. Zwiększ ogień i wszystko zagotuj.
4. Następnie zmniejsz ogień do małego, przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu przez około 25-30 minut lub do momentu, aż buraki będą miękkie.
Przygotowanie kremu
Za pomocą chochli przenieś zupę do blendera. Blenduj przez około minutę lub do uzyskania kremowej konsystencji.
Gotowe!
Zupę przelej do miski i udekoruj kremem kokosowym lub jogurtem, natką pietruszki oraz ziarnami czarnego pieprzu.
Smacznego! 🙂