Przygotowanie

Makaron ugotuj al-dente, a filet z kurczaka przekrój wzdłuż na pół, następnie w poprzek na wąskie paseczki. Dopraw solą i pieprzem według uznania, natrzyj startym czosnkiem i usmażyć na złoty kolor.

Przygotowanie sosu

Rozpuść masło w rondelku lub patelni na średnim ogniu. Jeśli doprawiasz sos czosnkiem, dodaj go do roztopionego masła i smaż na wolnym ogniu przez około 1 minutę. Nie pozwól mu się brązowieć, aby nie zmienił smaku całej potrawy.
Wmieszaj śmietanę, następnie gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.
Zdejmij patelnię z ognia i dodawaj po garści sera, mieszając, aż ser się rozpuści.

Połączenie składników

Ponownie podgrzej patelnię i gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje. Nie pozwól mu się zagotować, w przeciwnym razie sos straci swoją gładką konsystencję. Dopraw solą i pieprzem i dodaj szczyptę świeżo startej pietruszki, na koniec możesz dodać również odrobinę gałki muszkatołowej (opcjonalnie).
Dodaj wcześniej usmażonego kurczaka, a następnie mieszaj przez około 2 minuty.

Gotowe!

Dodaj makaron na patelnię z gorącym sosem Alfredo i kurczakiem, udekoruj natką pietruszki i od razu podawaj.

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *