Przygotowanie makaronu

Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy al dente, odcedzamy.

Przygotowanie sosu

1. W międzyczasie możemy zająć się brokułem. Najpierw dzielimy go na różyczki. Potem wrzucamy do wrzącej, osolonej wody w drugim naczyniu. Brokuła gotujemy przez około 3-4 minuty. Gotowy brokuł i makaron odcedzamy.

2. Kroimy kurczaka w niewielką kostkę lub w paseczki (wedle upodobań). Natomiast żółty ser ścieramy na tarce.

3. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i dodajemy wcześniej pokrojonego w kostkę kurczaka. Doprawiamy go solą i pieprzem. Opcjonalnie możemy posypać go papryką słodką. W międzyczasie na patelnię dorzucamy pokrojoną cebulę oraz pokrojony (lub sprasowany) czosnek. Smażymy do momentu, aż kurczak lekko zarumieni się na złoty kolor.

4. Następnie na patelnię dolewamy śmietankę i dokładnie wszystko mieszamy.

5. Kolejnym krokiem jest dodanie startego sera. Najlepiej robić to stopniowo, aby ser lepiej się rozpuścił. Wszystko mieszamy, nie dopuszczając do zagotowania się sosu.

6. Dodajemy brokuła oraz makaron, nadal wszystko mieszając.

Gotowe!

Makaron podajemy gorący. Możemy posypać go (opcjonalnie) dodatkową porcją parmezanu.

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *