Przygotowanie ciasta

1. Rozgrzej gofrownicę, posmaruj obie strony olejem kuchennym. Boczek podsmaż na patelni do momentu gdy stanie się chrupiący. Odstaw go na chwilę, po czym rozkrusz na kawałki.

2. Do dużej miski wsyp wszystkie suche składniki, czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól. Wszystko wymieszaj.

3. W osobnej misce wlej mleko (lub maślankę, jeśli wolisz wersję bardziej wytrawną), dodaj jajka oraz stopione, ostudzone masło i wszystko dokładnie wymieszaj do momentu uzyskania gładkiego ciasta.

4. Uzyskaną mieszankę dodaj do suchych składników i bardzo dokładnie wszystko wymieszaj. Do wymieszanego ciasta gofrowego dodaj teraz wcześniej podsmażony boczek, starty cheddar (zostaw trochę boczku oraz sera do posypania gofrów) oraz pokrojoną w kostkę cebulę.

Pieczenie

Do gofrownicy wlać ciasto i piec kilka minut, aż gofry będą złociste i chrupiące.

Gotowe!

Po wyjęciu posypujemy tartym serem cheddar i bekonem.

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *