Przygotowanie szpinakowego makaronu
Mąkę wraz ze szpinakiem musimy dobrze zmiksować w blenderze – do momentu połączenia całości w sypki proszek o bardzo ciekawym kolorze! 🙂
Wyrabianie ciasta
1. Całość wysypujemy najlepiej na duży drewniany stół/ blat i dodajemy 2 jajka, szczyptę soli i oliwę z oliwek. Mleko mieszamy z wodą i podgrzewamy do temperatury ok. 40°C – następnie dolewamy do reszty składników i zaczynamy wyrabianie ciasta.
2. Całość wyrabiamy do konsystencji jak na zdjęciu. 🙂
3. Posypujemy cały stół mąką i bierzemy się za rozwałkowywanie placka. Jest to proces dość czasochłonny, gdyż musimy rozwałkować je bardzo cienko – ja wałkuję do momentu, aż w niektórych miejscach ciasto zaczyna się przerywać.
Gotowanie makaronu
Po rozwałkowaniu ciasto przykrywamy ściereczką i dajemy mu odpocząć jakieś 30 min. Po tym czasie docinamy płaty na wielkość naszej foremki/ naczynia żaroodpornego. Makaron gotujemy porcjami w osolonej wodzie – po odcedzeniu kładziemy pojedynczo na stole do wystygnięcia, aby się nie posklejał.
Przygotowanie sosu
Wydawało by się banalny krok, jednakże aby jeszcze bardziej podbić smak, zrobimy coś nieoczywistego – dodamy parmezan! 🙂
Na początek w garnku roztapiamy masło i dodajemy mąkę, cały czas mieszając trzepaczką. Następnie wlewamy mleko, nie zapominając o nieustannym mieszaniu. Ustawiamy średni ogień i od czasu do czasu mieszamy do osiągnięcia konsystencji porównywalnej do budyniu. W między czasie dodajemy starty parmezan, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, a także sól oraz pieprz do smaku. Gotowe!
Składanie lasagne
1. Już prawie gotowe! Teraz pozostało nam połączyć wszystkie składniki.
Mozarellę kroimy w grube plastry, resztę serów ścieramy na drobnych oczkach. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem (aby lasagne nie przykleiła się do niego). Zaczynamy układanie naszych warstw.
Na początek smarujemy naczynie naszym Ragu, następnie kładziemy makaron. Teraz po raz kolejny smarujemy dość obficie Ragu, następnie łyżką nakładamy punktowo Beszamel – kładziemy kilka plastrów mozarelli, posypujemy naszym mixem startych serów i powtarzamy nasze czynności do momentu wykończenia składników.
2. Wierzchniej warstwy nie pokrywamy makaronem – możemy położyć większą ilość sera dla lepszego efektu wizualnego.
Pieczenie
Całość przykrywamy folią aluminiową – matową strona do góry. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C (funkcja termoobieg) przez 40 min. Następnie zdejmujemy folię, ustawiamy funkcję grill i tak jeszcze przypiekamy przez 10 min.
Gotowe!
Po tym czasie otwieramy piekarnik i dajemy jeszcze chwilę dojść naszej Lasagne. Gotowe do podania!
Smacznego! 🙂