Przygotowanie

1. Cebulę kroimy w grubą kostkę, na większej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Dodajemy cebulkę i podsmażamy do momentu aż się zeszkli. Następnie dorzucamy małymi porcjami mięso mielone – wieprzowe i wołowe i smażymy je na większym ogniu – 3-5 min.

2. Całość przekładamy do garnka, dodajemy sól i pieprz wedle uznania. Ogień zwiększamy na maksimum i podlewamy szklanką wina, następnie czekamy, aż całość odparuje. Dodajemy całą umytą główkę czosnku (bez obierania, dzięki temu uzyskamy ciekawszy aromat).

3. Następnie na desce kroimy pomidory z puszki w grubą kostkę i wlewamy do garnka. Do puszek po pomidorach wlewamy odrobinę wody i mieszamy, następnie wlewamy do sosu. Dodajemy łyżkę brązowego cukru, sok z cytryny i całość gotujemy ok. 5 min.

4. Dodajemy koncentrat pomidorowy + opcjonalnie podlewamy winem, do całości wsypujemy 2 łyżeczki oregano. Przykrywamy nasze danie i gotujemy na delikatnym ogniu ok. 2 godzin.
W połowie gotowania dolewamy mleko. Na koniec jeszcze raz doprawiamy wedle uznania.

Gotowe!

Polecam przygotować sos dzień przed podaniem i zostawić na noc w lodówce – dzięki temu całość będzie jeszcze bardziej wyrazista i delikatna! 🙂
Ragù polecam podawać z makaronem spaghetti i oprószyć świeżo startym parmezanem.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *