Przygotowanie
1. Wlej bulion do dużego rondla na dużym ogniu i zagotuj. Wrzuć do niego ryż i zmniejsz ogień. Gotuj bez przykrycia około 15 minut (do al dente). Resztę bulionu odcedż, ryż równomiernie rozłóż na blasze do pieczenia. Ostudź i wstaw do lodówki na noc.
2. Boczek usmaż na patelni, ostudź i drobno posiekaj. Pokrój mozzarellę w kostkę i posiekaj bazylię.
3. Umieść zimny ryż w dużej misce. Dodaj 3 jajka i starty parmezan, dokładnie wymieszaj. Obok postaw miskę z wodą – zmocz w niej ręce. Weź garść mieszanki ryżowej, zrób wgłębienie w środku. Do zagłębienia włóż kostkę mozzarelli, trochę bazylii i boczku. Weź jeszcze trochę ryżu i przykryj nim nadzienie.
4. Uformuj kulkę z ryżu. Ułóż gotową kulkę na blasze do pieczenia. Czynność powtórz.
5. Zanurz kulki ryżowe w mące. Następnie zanurz w misce jajka i zawiń w bułce tartej. Ułóż panierowane kulki ryżowe na blasze do pieczenia.
Smażenie, pieczenie
Rozgrzej piekarnik do 95°C. Wlej tyle oleju do rondla, aby przykryć arancini i podgrzej na średnim ogniu. Smaż arancini przez 4 minuty, aż uzyskają złoty kolor. Usuń z oleju łyżką cedzakową i umieść na tacy wyłożonej ręcznikami papierowymi, aby usunąć tłuszcz.
Umieść przygotowaną blachę arancini w ciepłym piekarniku, aby mogły się rozgrzać.
Gotowe!
Podawaj z sosem marinara.
Smacznego 🙂