Przygotowanie
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C i nasmaruj naczynie do pieczenia. Odstaw na bok.
2. Zagotuj duży garnek osolonej wody. Podczas gotowania dodaj makaron i gotuj 1 minutę krócej, niż wskazuje opakowanie, aby uzyskać al dente. Odcedź i skrop odrobiną oliwy, aby się nie sklejała.
Przyrządzenie sosu serowego
1. Gdy woda się zagotuje, zetrzyj sery i wymieszaj razem, a następnie podziel na trzy stosy. Około 3 filiżanek na sos, 1 1/2 filiżanki na warstwę wewnętrzną i 1 1/2 filiżanki na wierzch.
2. Rozpuść masło w dużym rondlu na średnim ogniu. Posyp mąką i wymieszaj do połączenia. Mieszanina będzie wyglądać jak bardzo mokry piasek. Gotuj przez około 1 minutę, często ubijając. Powoli wlej około 2 filiżanek mleka (pół na pół), ciągle ubijając, aż będzie gładkie. Powoli wlej pozostałe półtorej szklanki mleka, ciągle ubijając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
3. Kontynuuj podgrzewanie na średnim ogniu, bardzo często ubijając, aż zgęstnieje do bardzo gęstej konsystencji. Powinien mieć konsystencję gęstej zupy.
Zdejmij z ognia i wymieszaj z przyprawami i 1 1/2 szklanki serów, mieszając, aż się roztopią i połącz. Dodaj kolejne 1 1/2 filiżanki sera i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści i gładko.
Łączenie składników
W dużej misce połącz odcedzony makaron z sosem serowym, mieszając do całkowitego połączenia. Wlej połowę masy makaronu do przygotowanej formy do pieczenia. Na wierzch ułóż 1 1/2 szklanki startego sera, a następnie dodaj pozostałą mieszankę makaronu.
Pieczenie
Wierzch posyp ostatnimi 1 1/2 filiżanki sera i piecz przez 15 minut, aż serowy będzie musujący i lekko złocisty.
Gotowe!
Podawaj na gorąco.
Smacznego!