Przygotowanie rozczynu

Przygotowanie Calzone rozpocznij od zrobienia rozczynu. W tym celu wsyp cukier, dodaj drożdże i szklankę delikatnie podgrzanego mleka (tak, aby nie poparzyć się podczas ugniatania), całość dokładnie wymieszaj.

Wyrobienie ciasta

Do rozczynu wsyp dwie szklanki przesianej mąki, następnie dodaj szczyptę soli i pieprz. Całość dokładnie zagnieć w taki sposób, aby ciasto nie przyklejało się do dłoni. Jeśli ciasto klei się za bardzo, dosyp odrobinę mąki więcej. Zagniecione ciasto przykryj ściereczką, a następnie odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 45 minut.

Przyrządzenie piersi z kurczaka

Korzystając z wolnej chwili pokrój pieczarki i smaż na suchej patelni do momentu, aż odparuje z nich woda. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i również podsmaż na patelni, tym razem delikatnie podlanej olejem. Pokrojonego kurczaka wrzuć na duży ogień i smaż do momentu, aż pierś zacznie zmieniać kolor na biały, następnie zmniejsz ogień na jak najmniejszy i pozwól wodzie odparować. Na koniec dopraw łyżeczką curry i przyprawy do kurczaka.

Przygotowanie farszu

Pokrój w kostkę pomidora, mozzarellę, a także pozostałe składniki, które chcesz dodać. Świetnie sprawdzają się oliwki, papryka, ogórek konserwowy i oczywiście kukurydza. Połącz z piersią z kurczaka.

Przygotowanie sosu

W tym momencie możesz nastawić piekarnik na 200°C. Następnie przygotuj pomidorowy sos do pizzy. Alternatywa dla leniwych: wystarczy rozsmarować zwykły koncentrat tudzież przecier pomidorowy i posypać szczyptą np. ziół prowansalskich. Po wykonaniu sosu czas sprawdzić, czy ciasto jest już odpowiednio wyrośnięte.

Przygotowanie formy

Nasmaruj blachę odrobiną tłuszczu (masłem, margaryną lub zwykłym olejem), dzięki czemu ciasto nie przywrze do jej powierzchni.

Formowanie Calzone

Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części, uformuj z nich dwa placki jak na pizzę, a następnie posmaruj sosem środek pozostawiając po 5 cm suchego ciasta z każdej strony. Składniki nakładaj tylko na połowę posmarowanej sosem części tak, aby później wygodnie było złożyć nasze ciasto w formę pieroga. Przed włożeniem Calzone do piekarnika, nasmaruj jego powierzchnię jajkiem i posyp sezamem, makiem albo pozostaw bez niczego.

Gotowe!

Piecz przez około 15-20 minut w temperaturze 200°C, aż do uzyskania złocistego koloru. Podawaj na gorąco. Smacznego! :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *