Przygotowanie farszu
1. Przygotowanie farszu rozpocznij od ugotowania ziemniaków w lekko osolonej wodzie. Gdy ziemniaki będą już miękkie, odlej wodę, sprasuj, a następnie odstaw do ostygnięcia.
2. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmaż na podlanej olejem patelni do uzyskania złocistego koloru.
3. Do ostudzonych ziemniaków dodaj ser, a także połowę wcześniej podsmażonej cebuli. Dodaj sól i pieprz do smaku. Możesz dodać również odrobinę suszonej mięty. Na koniec całość dokładnie wymieszaj.
Przygotowanie ciasta
Mąkę wsyp do dużej miski, dodaj olej, a następnie zalej gorącą, ale nie wrzącą wodą. Potem, aby się nie poparzyć, wymieszaj wszystko dokładnie drewnianą łyżką. Następnie, gdy ciasto delikatnie ostygnie, zagnieć je, w razie potrzeby podsypując mąką.
Przygotowanie krążków z ciasta
Gotowe ciasto podziel na dwie części, rozwałkuj pierwszą część ciasta na placek tak, aby jego grubość miała około 3 mm. W przygotowanym cieście wytnij szklanką krążki, dzięki czemu łatwiej będzie zlepić kształtne pierogi.
Formowanie i sklejanie pierogów
Farsz na krążki z ciasta możesz nakładać łyżeczką, tudzież wcześniej przygotowanymi z farszu gałkami.
Ulepione pierogi ułóż na wcześniej podsypanym mąką miejscu, np. stole czy stolnicy, aby się nie przykleiły.
Gotowanie
Do osolonej, gotującej się wody wrzuć pierogi i zamieszaj drewnianą łyżką, aby się nie skleiły. Uważaj jednak, aby nie uszkodzić pierogów. Następnie poczekaj, aż woda zacznie ponownie wrzeć i gotuj jeszcze przez około 2-3 minuty na wolnym ogniu.
Gotowe!
Pozostałą cześć podsmażonej cebulki wykorzystaj, aby dodatkowo posypać podawane pierogi. Mi najbardziej smakują z cebulką, a także śmietaną.
Smacznego! 🙂