Przygotowanie
1. Do miski dodaj żółtka i sól. Za pomocą miksera miksuj aż do momentu, gdy mieszanka zabarwi się na cytrynowy kolor. Dodaj cukier, spirytus i śmietanę i kontynuuj miksowanie na średnim poziomie, aż mieszanina stanie się blada (około 3 minut).
2. Zmniejsz prędkość miksera do niskiej i dodawaj mąkę stopniowo po 1/2 szklanki, aż powstanie dość sztywne ciasto.
3. Ciasto wyłóż na lekko posypaną mąką powierzchnię i ugniataj, aż stanie się miękkie, gładkie i elastyczne. Posyp mąką, jeśli ciasto jest lepkie. Kontynuuj ugniatanie ciasta przez około 10 minut.
Formowanie faworków
Ciasto rozwałkowuj porcjami cieniutko na blacie posypanym lekko mąką. Następnie pokrój ciasto – najpierw na paski o szerokości ok. 3- 4 cm, następnie na prostokąty lub równoległoboki o długości ok. 9- 10 cm.
Smażenie
Tak uformowane chruściki smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Po wyjęciu ich z tłuszczu, należy je osączyć na ręczniku papierowym.
Gotowe!
Gdy ostygną posyp grubo cukrem pudrem. Nasze faworki są już gotowe, nie pozostaje więc nic innego jak życzyć smacznego i prosić o udostępnienie przepisu znajomym 🙂