Przygotowanie

1. Wszystkie sk艂adniki opr贸cz zimnego mas艂a 艂膮czymy ze sob膮 i odstawiamy na godzin臋 do wyro艣ni臋cia.

2. Po tym czasie ciasto rozwa艂kowujemy na prostok膮t o grubo艣ci 1 cm. Mas艂o wk艂adamy pomi臋dzy dwa arkusze papieru do pieczenia i r贸wnie偶 rozwa艂kowujemy. Uk艂adamy na 2/3 rozwa艂kowanego ciasta.

3. Teraz b臋dziemy sk艂ada膰 nasz prostok膮t tak 偶e jeden bok (1/3 naszego prostok膮ta), ten bez mas艂a sk艂adamy do 艣rodka, a na niego k艂adziemy drugi bok (1/3 prostok膮ta) na ten pierwszy z艂o偶ony.

Z艂o偶one ciasto zawijamy w foli臋 i chowamy do lod贸wki na 30 min. Potem znowu powtarzamy wa艂kowanie i sk艂adanie 3 razy, po czym wk艂adamy ciasto do lod贸wki na ca艂膮 noc.

Formowanie rogalik贸w

Rano rozwa艂kowujemy ciasto na grubo艣膰 1 cm i kroimy na prostok膮ty 20×10 cm, a nast臋pnie przekrawamy je na p贸艂, z czego powstaj膮 tr贸jk膮ty idealne do zwijania w rogaliki (pocz膮wszy od wierzcho艂ka, zwijamy ku podstawie).

Pieczenie

Rogaliki uk艂adamy na papierze do pieczenia, smarujemy jajkiem i odstawiamy na godzin臋.
Smarujemy je jeszcze raz jajkiem i pieczemy w 190掳C (g贸ra-d贸艂) przez 15 minut.

Gotowe!

艢niadaniowe rogaliki 艣wietnie smakuj膮 ze szklank膮 mleka.

Smacznego! 馃檪

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *