Przygotowanie

1. Rozpoczynamy od przygotowania większej miski, do której przesiewamy mąkę.

2. Następnie dodajemy kakao (je również najlepiej przesiać). Wsypujemy pół łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej oraz pół łyżeczki cukru waniliowego. Wszystko zasypujemy 120g cukru.

3. Wszystkie suche składniki energicznie wymieszaj, aż wszystko razem się ze sobą połączy.

4. Do mieszanki dolej teraz 200 ml zimnego mleka, następnie 50 ml oleju. Teraz wyciśnij troszkę soku z cytryny (dosłownie pół łyżki) i dodaj do reszty. Całość wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy.

Gotowanie

1. Teraz przygotuj dwie rzeczy. Po pierwsze nasze ciasto będziemy gotować na parze, więc przygotuj garnek do gotowania na parze i zagotuj wodę. Wracając do ciasta, należy je teraz przelać do garnka, bądź patelni (średnica ok. 16 – 18 cm). Spód garnka posmaruj masłem, następnie wyłóż papierem do pieczenia i przelej wcześniej przygotowane ciasto.

2. Gdy już wykonasz wszystkie czynności, garnek z ciastem przykryj folią aluminiową i gotuj na parze (na średnim ogniu) przez około 1 godzinę. Po tym czasie pozwól ciastu ostygnąć.

Przygotowanie polewy

1. Teraz pora na polewę. 160 g mlecznej czekolady połam na kawałki i wrzuć do miski. Na patelnię wlej wodę i gotuj na ogniu. Miskę z czekoladą połóż na patelnię z gotującą wodą i mieszaj. Gdy czekolada trochę zacznie się rozpuszczać, dolej 30 ml mleka (cały czas mieszaj). Gdy mleko i czekolada połączą się w jedną masę, dorzuć pół łyżki masła i mieszaj do uzyskania jednolitej polewy.

2. Polewę polej na przestygnięte ciasto i poczekaj, aż zastygnie. Nadmiar czekolady, który wypłynął, oczywiście usuń.

Gotowe!

Ciasto gotowe! Teraz możesz je udekorować ulubionymi dodatkami.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *