Przygotowanie ciasta

1. Zaczynamy od ciasta na naleśniki. Najpierw przesiewamy mąkę pszenną do miski. Następnie wsypujemy saszetkę cukru waniliowego.

2. Na środku miski robimy wgłębienie, do którego wbijamy 3 jajka. Wszystko mieszamy (najlepiej trzepaczką), w międzyczasie stopniowo dolewając mleko. Mieszamy aż do uzyskania jednolitej i gładkiej masy. (Takie ciasto najlepiej odstawić na około 1 godzinę, żeby odpoczęło, ale bez problemu możemy smażyć od razu)

3. Na rozgrzaną patelnię (najlepsza będzie specjalna do naleśników) rozpuszczamy łyżkę masła. Ważne, aby patelnia była rozgrzana równomiernie. Za pomocą chochelki rozprowadzamy ciasto po całej powierzchni patelni. Naleśnika przewracamy na drugą stronę, gdy spód będzie już zarumieniony i ścięty. Usmażone naleśniki odłóż na talerz.

Przygotowanie farszu

Na rozgrzaną patelnię rozpuszczamy odrobinę masła. Kroimy 3 banany w plasterki i wrzucamy je na patelnię. Następnie posypujemy je łyżką cukru, a następnie obsypujemy je cynamonem. Całość smażymy na dość mocnym ogniu przez ok. 1-2 min, lekko potrząsając banany, aż do momentu kiedy banany trochę zmiękną i nabiorą lekko ciemniejszej barwy.

Składanie naleśników

Wcześniej usmażone naleśniki smarujemy nutellą i wykładamy na nie karmelizowane banany. Następnie składamy naleśnika na pół i jeszcze raz na pół. Takie naleśniki można jeszcze z wierzchu polać rozpuszczoną czekoladą.

Gotowe!

Nasze naleśniki są już gotowe, podziel się przepisem ze znajomymi i udostępnij post. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *