Przygotowanie

1. Rozpoczynamy od roztopienia masła, po czym odstawiamy je do ostudzenia. Następnie wykonujemy rozczyn: do wysokiej szklanki wlewamy ok. 100 ml mleka, po czym dodajemy drożdże, wsypujemy cukier oraz dodajemy łyżkę mąki. Całość mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 10 minut.

2. Do miski przesiewamy mąkę, do której wlewamy wcześniej przygotowany rozczyn. Następnie wlewamy pozostałą ilość mleka. Dodajemy jajko oraz sól. Całość mieszamy, po chwili dodajemy ostudzone roztopione masło i dalej mieszamy, aż do momentu uzyskania elastycznego ciasta.

3. Ciasto formujemy w kulę, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Formowanie bułek

1. Po tym czasie, ciasto dzielimy na 8 równych kulek. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układamy bułki w bezpiecznej od siebie odległości. Blachę przykrywamy jeszcze ręcznikiem na kolejne 40-45 minut.

2. Rozgrzewamy piekarnik do 200ºC. W międzyczasie w szklance należy wymieszać żółtko oraz łyżkę mleka. Silikonowym pędzelkiem smarujemy bulki przygotowaną mieszanką, po czym posypujemy je sezamem.

Pieczenie

Bułki pieczemy w 200ºC przez 15 – 20 minut, do momentu aż wierz bułek będzie ładnie przyrumieniony.

Gotowe!

Maślane bułki do hamburgerów są już gotowe, więc nie pozostaje nic innego jak przyrządzić pyszne mięso i zajadać się burgerami 🙂

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *