Przygotowanie ciasta

1. W rondelku lub małym garnuszku, na małym ogniu, rozpuszczamy masło, cukier trzcinowy i miód. Cały czas mieszamy, aby wszystko ładnie połączyć oraz, aby masło się nie przypaliło. Po utrzymaniu karmelowego koloru bez grudek cukru należy zdjąć garnek z palnika i przestudzić.

2. Do miseczki wsypujemy mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, przyprawę korzenną i dokładnie mieszamy. Na zdjęciu użyłam małej miseczki, w której ważyłam składniki, jednak później przesypałam do większej, ponieważ wolałam wyrabiać ciasto w misce. Jeśli ktoś chce, może to zrobić na desce.

3. Do suchych składników dodajemy jajko i mieszamy. Po wstępnym wymieszaniu wlewamy przestudzone masło z miodem i cukrem trzcinowym. Wszystko dokładnie mieszamy tak, aby ciasto dało się wałkować.

4. Po rozwałkowaniu ciasta na grubość około 3-4 mm możemy wyciąć z niego przeróżne kształty. Powstałe pierniczki układany na wyłożonej papierem blasze.

Pieczenie

Blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika (180°C). Pieczemy około 6–10 minut, do uzyskania ładnego kolorku.

Gotowe!

Po wyciągnięciu układam na kratkę, aby szybciej wystygły. Przekładamy pierniczki do szczelnie zamykanego pojemnika.

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *