Wyrabianie ciasta
Na początku zajmij się wyrabianiem ciasta. W tym celu wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Potem oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do ciasta, białka natomiast wlej do oddzielnej miski i wstaw do lodówki. Do ciasta dodaj następnie 0,5 szklanki cukru, szczyptę soli i margarynę. Na koniec szybko zagnieć ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką.
Ciasto podziel na 2 części; nie muszą być to równe połowy. Ja wolę więcej ciasta dać na spód w celu utrzymania kształtu i zwartości ciasta. Mniejszą część, z kolei, włóż do zamrażarki na około 1 godzinę.
Formowanie ciasta
Większą część ciasta rozwałkuj, a następnie wyłóż na posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blachę (25×36 cm).
Przygotowanie masy jabłkowej
Umyte jabłka obierz, wydłub gniazda nasienne, pokrój na ćwiartki, a następnie na plasterki. Pokrojone jabłka wrzuć do garnka/głębokiej patelni i smaż na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby nie przywarły do powierzchni. W międzyczasie nastaw piekarnik na 180°C.
Na koniec, gdy jabłka już są miękkie i soczyste, dodaj cynamon i wymieszaj. Następnie wyłóż je na blachę.
Pieczenie
Wyjmij białka z lodówki, rozpocznij ubijanie mikserem na wysokich obrotach. Gdy zaczną gęstnieć, dodaj pół szklanki cukru i saszetkę cukru waniliowego. Następnie wyłóż na jabłka. Później wyciągnij zamrożone ciasto z zamrażarki i zetrzyj na tarce bezpośrednio na białka. Na koniec wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45 minut.
Gotowe!
Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Można podawać dodatkowo z bitą śmietaną, lodami i miętą.
Smacznego! 🙂