Przygotowanie ziemniaków

1. Obierz ziemniaki i pokrój w plasterki. Ziemniaki przenieś do rondla, dokładnie spłucz wodą, osusz.

2. Do garnka z ziemniakami wlej czystą zimną wodę tak, aby przykryła tylko plastry ziemniaków. Garnek z ziemniakami postaw na kuchence, zagotuj wodę, zmniejsz ciepło. Ugotuj ziemniaki. Posól 10 minut przed odcedzeniem.

Przygotowanie boczku

1. Podczas gotowania ziemniaków przygotuj boczek. W tym celu należy zdjąć skórkę z boczku, pokroić w drobną kostkę. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

2. Na rozgrzanej patelni podsmaż kawałki boczku, aż do rozpuszczenia odpowiedniej ilości tłuszczu (kostki boczku powinny nabrać złocistego koloru), dodaj cebulę do boczku i wszystko razem smaż, aż cebula będzie przezroczysta.

3. Gdy ziemniaki będą gotowe, wlej z niego bulion do miski. Pozostaw ziemniaki w otwartym rondlu na stole na 5 minut, aby plasterki trochę wyschły i zagniataj je młynkiem do ziemniaków na puree.

Łączenie składników

Podczas przygotowywania tłuczonych ziemniaków wlej tyle gorącego bulionu do ziemniaków, aby tłuczone ziemniaki uzyskały pożądaną konsystencję. Do prawie gotowego puree dodaj całą zawartość patelni - kawałki smażonego boczku z cebulą i roztopionym z boczku tłuszczem.

Gotowe!

Dodaj pieprz i wymieszaj z puree. Przełóż do miseczek, podawaj gorące. Smacznego! :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *