Przygotowanie kurczaka
Na początku umyj ćwiartki z kurczaka w letniej wodzie i usuń zbędne części: nadmiar skóry, tłuszczu oraz kuperek. Następnie włóż je do garnka o pojemności około 5 litrów.
Przygotowanie warzyw
Umyj i pokrój marchew, pietruszki i selera w kostkę, pora natomiast w grube na około 2 cm plastry. Następnie wrzuć wszystko do garnka, na koniec dodając natkę pietruszki. Całość zalej wodą tak, by przykryła wszystkie składniki.
Gotowanie
Doprowadź do wrzenia na dużym ogniu, a następnie zmniejsz płomień, aby rosół jedynie „mrugał”. Gotuj przez około 2 godziny, w razie potrzeby dolewając wodę (mięso i warzywa muszą być przykryte). W międzyczasie opal nad płomieniem obraną cebulę i wrzuć do garnka. Na koniec dodaj kostkę drobiową oraz dopraw kucharkiem, solą i pieprzem do smaku.
Gotowe!
Podawaj z ulubionym makaronem.
Smacznego! 🙂
Rosół w 5 minut :)
Tak jak obiecałem na wstępie, zdradzę wam swój sposób jak w 5 minut przygotować rosół. Przygotuj podwójną porcję składników, mięso, a także warzywa umyj dokładnie. Połowę warzyw i mięsa wrzuć do garnka a drugą do plastikowego pojemnika lub woreczka i włóż do zamrażarki. Dzięki temu przygotowanie kolejnego niedzielnego rosołu zajmuje niecałe 5 minut. Wystarczy wszystkie składniki wrzucić do garnka, zalać wodą, a następnie gotować, na koniec dodając cebulkę, przyprawy i GOTOWE!