Przygotowanie
1. Masło roztopić w rondlu. Po roztopieniu wystudzić.
Do miski wsypać płatki owsiane, mąkę, sodę oczyszczoną, miażdżone orzechy, miażdżone musli, płatki pszenne, otręby pszenne, słonecznik, gorzką tabliczkę czekolady (najpierw połamać, później pokroić każdy kawałeczek osobno w kosteczkę.
2. Dodać roztrzepane widelcem jajko i wymieszać. Posłodzić ksylitolem. Dodać miód i wystudzone masło. Dodać mleko oraz oliwę, połączyć składniki ze sobą.
3. Wyrobić ciasto dużą drewnianą łyżką. Ciasto nakładać na 2 duże blachy piekarnikowe wyłożone papierem do pieczenia. Ciasto wykładać dużą kuchenną metalową łyżką (stołową), co jakiś czas moczyć w wodzie.
Pieczenie
Piec w temperaturze 180°C przez około 25 minut. Jeśli ciasto będzie za rzadkie to dodać około 2 szklanki mąki pszennej.
Gotowe!
Poczekać, aż ciasteczka ostygną, następnie przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika.
Smacznego! 🙂