Przygotowanie ciasta
Podgrzane lekko mleko, drożdże i cukier mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce, aż zrobi się rozczyn.
Przekładamy do miski i niech sobie powyrasta z 40 minut. Ma podwoić objętość.
Przygotowanie nadzienia
1. W tym czasie podsmażamy na maśle posiekany czosnek, dodajemy szpinak i dusimy, aż liście zwiędną. Studzimy.
2. Serek ricotta mieszamy z posiekanymi kaparami/oliwkami, skórką z cytryny, koperkiem (posiekanym) i przyprawami (prócz kminku). Dodajemy szpinak, mieszamy.
Formowanie wieńca
1. Ciasto wyjmujemy na stolnicę i wałkujemy, na to wkładamy masę serową. Na nią pokrojony/porwany łosoś.
2. Zwijamy roladę na blaszce natłuszczonej i posypanej mąką, łączymy końce, żeby wyszedł okrąg, nacinamy regularnie.
Pieczenie
Smarujemy całość roztrzepanym jajkiem, sypiemy kminkiem.
Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Gotowe!
Podajemy na stół jako dodatek do wszystkich możliwych potraw wytrawnych lub przystawkę.
Smacznego! 🙂