Moje śniadania wyglądają dość podobnie, jednak gdy mam troszkę więcej czasu i chęci, to robię różnego rodzaju placuszki. Są szybkie w wykonaniu, dobre i oczywiście zdrowe, przystosowane do małych brzuszków maluszków. Ja sama nie lubię faszerować dzieci nadmiarem cukru, dbam, aby moje rodzeństwo jadło zdrowe posiłki. To nie oznacza, że nie można pozwolić na coś niezdrowego. Jednak w codziennej diecie powinniśmy się starać jeść zdrowsze dania, nieprzetworzone, np. cukry znajdujące się w owocach. Dużo ludzi myśli, że zdrowa dieta to tylko warzywa i owoce, zero cukru, a najlepiej, aby nic nie jeść. To nieprawda. Najważniejsze jest to, aby jeść wszystko z umiarem, ponieważ nawet zdrowe rzeczy mogą utuczyć.
20 min.
2
Łatwy
Składniki
Ciasto
Przygotowanie ciasta
Do wysokiego naczynia lub miseczki wsypujemy mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, jajko, jogurt oraz masło (ja jeszcze lubię dodać trochę cynamonu). Wszystko ładnie blendujemy.
Smażenie
Rozgrzewamy patelnię. Obieramy umyte jabłko i kroimy na małe kawałeczki lub ścieramy na tarce i dodajemy do ciasta.
Smażymy placuszki na małym ogniu kilka minut.
Gotowe!
Placuszki można podać z dżemem, owocami, jogurtem; najlepiej zdecydujcie sami!