Przyrządzenie owoców

1. vPomarańcze umyć porządnie, a najlepiej wyparzyć. Pokroić w grube plasterki i ułożyć je próbnie w tortownicy (24 cm), żeby było widać, ile dokładnie należy ich przygotować.

2. W rondlu zagotować wodę z cukrem, aż cukier się rozpuści. Włożyć pomarańcze i gotować na małym ogniu kwadrans lub nieco dłużej – skórka musi zmięknąć.

3. Owoce wyjąć i wyłożyć nimi dno tortownicy zabezpieczone papierem do pieczenia. Syrop wystudzić i dodać do niego likierek. W wersji dla niepełnoletnich można ten element pominąć.

Przygotowanie ciasta

1. Kefir zmieszać z masłem, zmiksować, dodawać po jajku i cukier porcjami, miksować dalej. Potem dodać skórkę pomarańczową i wymieszać.

2. Mąkę zmieszać z sodą i solą i wymieszać z masą do połączenia składników, nie za długo – jak na muffiny.

Pieczenie

Zalać ciastem pomarańcze w tortownicy. Piec w 160 stopniach przez ok. 30-40 minut, do suchego patyczka.

Dopracowanie ciasta

Po chwilowym wystudzeniu ściąć górkę z ciasta i nasączyć je syropem, zostawiając jakieś 2-3 łyżki w rondlu. Odstawić na 10 minut – niech wszystko wsiąknie.

Gotowe!

Ciasto wyjąć na talerz pomarańczami do góry i resztę syropu rozlać na wierzchu – niech wniknie sobie teraz od tej strony. Podawać domowym łasuchom. Ostrożnie, bo szybko znika 🙂

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *