Przyrządzenie owoców
1. vPomarańcze umyć porządnie, a najlepiej wyparzyć. Pokroić w grube plasterki i ułożyć je próbnie w tortownicy (24 cm), żeby było widać, ile dokładnie należy ich przygotować.
2. W rondlu zagotować wodę z cukrem, aż cukier się rozpuści. Włożyć pomarańcze i gotować na małym ogniu kwadrans lub nieco dłużej – skórka musi zmięknąć.
3. Owoce wyjąć i wyłożyć nimi dno tortownicy zabezpieczone papierem do pieczenia. Syrop wystudzić i dodać do niego likierek. W wersji dla niepełnoletnich można ten element pominąć.
Przygotowanie ciasta
1. Kefir zmieszać z masłem, zmiksować, dodawać po jajku i cukier porcjami, miksować dalej. Potem dodać skórkę pomarańczową i wymieszać.
2. Mąkę zmieszać z sodą i solą i wymieszać z masą do połączenia składników, nie za długo – jak na muffiny.
Pieczenie
Zalać ciastem pomarańcze w tortownicy. Piec w 160 stopniach przez ok. 30-40 minut, do suchego patyczka.
Dopracowanie ciasta
Po chwilowym wystudzeniu ściąć górkę z ciasta i nasączyć je syropem, zostawiając jakieś 2-3 łyżki w rondlu. Odstawić na 10 minut – niech wszystko wsiąknie.
Gotowe!
Ciasto wyjąć na talerz pomarańczami do góry i resztę syropu rozlać na wierzchu – niech wniknie sobie teraz od tej strony. Podawać domowym łasuchom. Ostrożnie, bo szybko znika 🙂
Smacznego!