Przygotowanie

1. Do miski wbij dwa jajka, następnie wsyp cukier. Dodaj łyżkę miodu oraz pół łyżeczki ekstraktu z wanilii. Wszystko mieszaj do momentu rozpuszczenia się cukru.

2. Teraz do miski dodaj przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Pod koniec dodaj 10 ml wody i jeszcze przez chwilę wszystko ze sobą mieszaj. Całość szczelnie przykryj folią i odstaw na około 10 minut.

Smażenie

1. Nagrzej patelnię na średnim ogniu, a przed wylaniem ciasta zmniejsz na mały ogień. Patelnię bardzo leciutko naoliw papierowym ręcznikiem.

2. Wylej ciasto na środek patelni. Pamiętaj aby wszystkie placuszki były w miarę równej wielkości. Średnicę jednego placuszka możesz ustalić po swojemu, jednak nie powinny być one zbyt duże (średnica 8-12 cm).

3. Placuszek smaż do momentu, gdy na jego powierzchni pojawią się bąble. Wtedy odwróć go na drugą stronę i smaż maksymalnie przez około 40-60 sekund. Zdejmij z patelni i usmaż resztę.

Formowanie Dorayaki

Stronę naleśnika, którą smażyłeś jako drugą posmaruj kremem czekoladowym (lub czymkolwiek innym), a następnie przykryj go drugim naleśnikiem. Złącz je razem i w takiej formie podawaj.

Gotowe!

Pozostaje cieszyć się pysznym smakiem japońskich naleśników.

Smacznego! 🙂

Zobacz również:

  • Naleśniki
  • Naleśniki z nutellą i karmelizowanymi bananami
  • Galettes bretonnes, czyli naleśniki po bretońsku
  • Smaczne szpinakowe naleśniki
  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *