Przygotowanie naleśników

1. Na samym początku roztapiamy masło i odstawiamy je na bok. Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, dosypujemy sól. Następnie wlewamy wcześniej roztopione masło i dolewamy wody stopniowo. Wszystko razem dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Po dokładnym wymieszaniu ciasto odstawiamy na około 2 godziny.

2. Teraz należy nagrzać patelnię i posmarować ją masłem. Możemy smażyć ciasto. Ważne by naleśniki były w miarę możliwości cienkie. Gotowe naleśniki odkładamy na bok.

Formowanie Galettes bretonnes

Gotowy naleśnik wrzucamy ponownie na patelnię. Teraz na jego środek możemy dodać jajko i w miarę równo je rozprowadzić, a następnie drobne lub większe kawałki szynki oraz ser. Kiedy wszystko się zetnie zamykamy naleśnika i smażymy z dwóch stron.

Gotowe!

Całość możemy udekorować szpinakiem i rukolą. Smacznego! :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *