Przygotowanie naleśników

1. Na samym początku roztapiamy masło i odstawiamy je na bok.
Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, dosypujemy sól. Następnie wlewamy wcześniej roztopione masło i dolewamy wody stopniowo. Wszystko razem dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Po dokładnym wymieszaniu ciasto odstawiamy na około 2 godziny.

2. Teraz należy nagrzać patelnię i posmarować ją masłem. Możemy smażyć ciasto. Ważne by naleśniki były w miarę możliwości cienkie. Gotowe naleśniki odkładamy na bok.

Formowanie Galettes bretonnes

Gotowy naleśnik wrzucamy ponownie na patelnię. Teraz na jego środek możemy dodać jajko i w miarę równo je rozprowadzić, a następnie drobne lub większe kawałki szynki oraz ser. Kiedy wszystko się zetnie zamykamy naleśnika i smażymy z dwóch stron.

Gotowe!

Całość możemy udekorować szpinakiem i rukolą.

Smacznego! 🙂

Zobacz również:

  • Naleśniki
  • Naleśniki z nutellą i karmelizowanymi bananami
  • Dorayaki – japońskie naleśniki
  • Smaczne szpinakowe naleśniki
  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *