Przygotowanie naleśników
1. Na samym początku roztapiamy masło i odstawiamy je na bok.
Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, dosypujemy sól. Następnie wlewamy wcześniej roztopione masło i dolewamy wody stopniowo. Wszystko razem dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Po dokładnym wymieszaniu ciasto odstawiamy na około 2 godziny.
2. Teraz należy nagrzać patelnię i posmarować ją masłem. Możemy smażyć ciasto. Ważne by naleśniki były w miarę możliwości cienkie. Gotowe naleśniki odkładamy na bok.
Formowanie Galettes bretonnes
Gotowy naleśnik wrzucamy ponownie na patelnię. Teraz na jego środek możemy dodać jajko i w miarę równo je rozprowadzić, a następnie drobne lub większe kawałki szynki oraz ser. Kiedy wszystko się zetnie zamykamy naleśnika i smażymy z dwóch stron.
Gotowe!
Całość możemy udekorować szpinakiem i rukolą.
Smacznego! 🙂