1

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Przytnij spód kalafiora i usuń wszystkie liście i łodygę, ale bez łamania. Szybko spłucz i osusz.

2

Całość włóż do garnka i przykryj wywarem, dodaj świeży tymianek i liść laurowy. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 12 minut.

3

Odcedź i przenieś główkę kalafiora na żeliwną patelnię lub dowolną patelnię żaroodporną. Nałóż trochę wywaru na kalafior, a następnie skrop roztopionym masłem na wierzchu. Posyp świeżym tymiankiem i pieprzem.

4

Piecz w piekarniku przez 10-15 minut, w zależności od wielkości kalafiora, na złoty kolor. Od czasu do czasu polej sokiem z gotowania. Sprawdź nożem, czy łatwo się wsuwa, to jest ugotowane. Możesz podpiekać przez dodatkowe 2 minuty, jeśli chcesz nadać mu nieco więcej koloru, ale miej go na oku, aby się nie przypalił.

5

Wyjmij z piekarnika i posyp świeżym tymiankiem. Pokrój w plastry i podawaj z dodatkową porcją maślanych soków do gotowania.

Zobacz również:

  • Bogracz – węgierska zupa
  • Dorayaki – japońskie naleśniki
  • Pieczone frytki z cukinii
  • Sernik w 5 minut do mikrofalówki
  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *