1
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Przytnij spód kalafiora i usuń wszystkie liście i łodygę, ale bez łamania. Szybko spłucz i osusz.
2
Całość włóż do garnka i przykryj wywarem, dodaj świeży tymianek i liść laurowy. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 12 minut.
3
Odcedź i przenieś główkę kalafiora na żeliwną patelnię lub dowolną patelnię żaroodporną. Nałóż trochę wywaru na kalafior, a następnie skrop roztopionym masłem na wierzchu. Posyp świeżym tymiankiem i pieprzem.
4
Piecz w piekarniku przez 10-15 minut, w zależności od wielkości kalafiora, na złoty kolor. Od czasu do czasu polej sokiem z gotowania. Sprawdź nożem, czy łatwo się wsuwa, to jest ugotowane. Możesz podpiekać przez dodatkowe 2 minuty, jeśli chcesz nadać mu nieco więcej koloru, ale miej go na oku, aby się nie przypalił.
5
Wyjmij z piekarnika i posyp świeżym tymiankiem. Pokrój w plastry i podawaj z dodatkową porcją maślanych soków do gotowania.